Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Μαθηματα HTML5

Βρίσκομαι στα μέσα περίπου του σχεδιασμού των μαθημάτων για την HTML5. Η νέα αυτή έκδοση της HTML είναι πολύ λειτουργικότερη από την τελευταία, δηλαδή την HTML 4.01.

Ποιο συγκεκριμένα, αφαιρεί κάποιες ετικέτες που είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν πολύ είτε δεν ταίριαζαν στο νέο πρότυπο, ενώ προσθέτει νέες η οποίες εισάγουν πολύ εύκολα στις σελίδες λειτουργίες όπως, βίντεο και ήχο απλοποιώντας κατά πολύ τον τρόπο που μέχρι σήμερα τα προσθέταμε στις ιστοσελίδες μας. Επίσης προσθέτει την δυνατότητα σχεδίασης γραφικών (animation ή μη) με χρήση JavaScript κάνοντας, κατά την γνώμη μου, τα αρχεία flash λιγότερο αναγκαία. Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει και στις φόρμες, όπου προστέθηκαν νέες ετικέτες και ιδιότητες για να μπορούν να υλοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των χρηστών του internet, όπως το αυτόματο validation των δεδομένων μιας φόρμας, η ασφάλεια στην αποστολή των δεδομένων και άλλα πολλά.

Η σχεδίαση των Μαθημάτων HTML5, δημιούργησε αναπόφευκτα την ανάγκη να ξανά γράψω από την αρχή τα λεπτομερή στοιχεία των ετικετών προσαρμόζοντας τις ετικέτες στο νέο πρότυπο, καθώς αρκετές ιδιότητες που υποστήριζε η HTML 4.01 έχουν αφαιρεθεί, ενώ άλλες νέες ιδιότητες έχουν προστεθεί. Η παράγραφός με τίτλο Διαφορές στην χρήση μεταξύ της HTML4.01 και την HTML5 περιγράφει τις διαφορές που έχει επιφέρει το νέο πρότυπο, τόσο στην λειτουργία όσο και στις ιδιότητες τους, συγκριτικά με αυτά που ίσχυαν στην HTML 4.01. Δείτε τα λεπτομερή στοιχεία της ετικέτας <a> για να δείτε στην πράξη τα παραπάνω.

Θα ακολουθήσουν και άλλα posts σχετικά με την HTML5, όπου θα δημοσιεύω μικρά κομμάτια από τα μαθήματα που βρίσκονται ακόμη στην φάση του σχεδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου